Kultura

Likovna udruzenja i primjenjeni umjetnici u Hrvatskoj apeluju da se uvede placanje autorskog honorara umjetnicima koji izlazu u muzejima i galerijama


U Hrvatskim galerijama i muzejima nije praksa da se isplacuje honorar umjetnicima koji rade izlozbe u njihovim prostorijama, za razliku od nekih drugih umjetnickih disciplina, stoji u saopstenju koje potpisuju Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU), Hrvatsko udruzenje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD), Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), Hrvatsko udruzenje likovnih umjetnika (HULU) Split, HDLU Istra, HDLU Rijeka, HDLDU i Hrvatska sekcija Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA.
Placanje naknada umjetnicima se zanemaruje zbog uvazene pretpostavke da umjetnici zaradjuju prodajom svojih djela, koja vec odavno ne vazi za vecinu ustanova, navode iz udruzenja.
Najcesci argument da je promocija dovoljna naknada za autorski rad, talenat i troskove smatramo nekorektnim u okviru nepostojeceg trzista umjetnina, neadekvatnog sufinanciranja umjetnickog rada, otkupa za muzeje i zbirke, stipendija i slicno.

Ova kampanja poziv je na udruživanje s ciljem rješavanja glavnog problema s kojim se suočavaju likovni umjetnici, a to je najniži (i sve manji) prihod od umjetničkog rada. Plaćanje umjetnika za njihov rad u interesu je umjetničkih institucija
 Plati umjetnika! / Pay the artist now!-bila je prva u nizu sastanaka u svrhu izrade HDLU-ovog akcijskog plana čiji bi krajnji cilj trebao biti uvodjenje zakonske obaveze plaćanja naknade honorara umjetnicima za izlaganje te osiguranja proračuna za financiranje tih naknada.
Primjera radi, svi umjetnici koji izlazu u Berlinu od prosle godine dobivaju 1500 eura za samostalnu izlozbu, 500 eura za manju grupnu izlozbu i 250 eura za vecu grupnu izlozbu, dok finsko Ministarstvo kulture sufinansira 80% naknade za umjetnike koji izlazu u drzavnim muzejima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s