Svijet

Nakon 30 godina, Japan se priprema za nastavak komercijalnog lova na kitove


U ponedjeljak ujutro, nakon kratke ceremonije i molitve za obilan ulov i sigurnost na moru, pet brodova će isploviti iz luke u sjevernom Japanu kako bi prvi put u više od 30 godina opet lovili kitove zbog profita.
Oni neće ići do južnog okeana, kontraverznog lovišta za japanske „naučne“ programe kitolova još od kasnih 1980-ih, vec do obalnih voda, šest mjeseci nakon što je zemlja objavila da će napustiti Međunarodnu komisiju za kitolov [IVC] 30. juna.
Odluka o odlasku uslijedila je nakon što je IVC, tijelo odgovorno za zaštitu globalne populacije kitova, izglasalo svoj prijedlog za nastavak komercijalnog lova vrsta koje su se oporavile, izjavili su japanski zvanicnici.
U pismu objavljenom u petak, konzervativnee grupe i slavne ličnosti, uključujući Stephena Frija i Rickija Gervaisa, pozvale su lidere G20 da organizuju „intervenciju“ na samitu i javno osude komercijalni kitolov.
„Potrebno je kombinovati napore svake nacije na zemlji da bi se ocuvali kitovi“, rekao je prirodnjak i TV voditelj Stiv Bekšal.
„Na samitu G20 naši lideri moraju da razgovaraju sa našim prijateljima u Japanu, i neka znaju da su – po ovom pitanju – duboko u sukobu sa ostatkom sveta.“
Japanska vlada neće otkriti lovačku kvotu dok se G20 samit ne zavrsi, navodno kako bi izbjegla reakciju tokom dva dana na diplomatskom skupu.
„Ljudi su ovdje dugo lovili kitove, pa smo mislili da je prirodno da Japan napusti IVC i ponovo počne loviti komercijalno“, rekao je Masaaki Sato, ribar koji je počeo raditi na istraživačkim ekspedicijama kitolova prije 20 godina.
Jedan brod i nekoliko ribara iz Aiukave će se pridružiti floti u ponedjeljak ujutro, dan nakon što Japan napusti IVC.
„Aiukava je veoma udaljena, pristup putevima je otezan i nema prostora za industriju, tako da je kitolov najbolji način za grad da iskoristi svoje prirodne resurse“, rekao je Oikava.
„Sada želimo da turisti dođu i jedu meso kitova, troše novac i pomažu nam da se zaista oporavimo od katastrofe.“
Patrick Ramage, direktor za zaštitu mora u Međunarodnom fondu za dobrobit životinja, rekao je da je „zapanjujuća“ odluka Japana da napusti IVC.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s