Kultura

Banja Luka: Ljubavna prica o Safikadi i vojniku koji je sluzio na Kastelu dobija svoj hram


Poznata prica o Banjalucanki Safikadi i vojniku dobice svoju krunu izgradnjom parka posvecenom toj istorijskoj ljubavi.
Naime hram ce biti izgradjen na zelenoj povrsini izmedju Trznice i Ferhat Pasine dzamije a ocekuje se da ce poboljsati turisticku ponudu u Banjoj Luci.
Nacelnik odjeljena za kulturu Neven Stanic rekao je da ce u programu investicija za izgradnju „Hrama ljubavi“ biti izdvojeno oko 120.000 KM.
„Projekat bi obuhvatao okruglu fontanu sa svjetlosnim efektima, u čijem bi centru bila postavljena statua djevojke Safikade u narodnoj nošnji“, zjavila je Andrea Prerad, samostalna strucna saradnica u TOBL.

„Planirano je uređenje zelene površine s pratećom infrastrukturom te da postavimo jednu malu maketu topa koji bi bio usmjeren ka Safikadi.
Kad turista ubaci novčić u top čuće se njegov zvuk, a oko fontane bi postavili ploče na nekoliko jezika na kojima bi bila napisana legenda o Safikadi. „, dodala je Andrea.

LEGENDA O SAFIKADI
Mlada Banjalucanka Safikada, zaljubila se u jednog vojnika koji je sluzio u tvrdjavi Kastel.
Ljubav je bila uzajamna. Iako je sve zvucalo kao u bajci, jednoga dana dosla je obavjest da vojnik koga je Safikada toliko voljela odlazi na daleki front. 
Safikada je tesko podnijela odlazak svog voljenog. 
Ubrzo nakon njegovog odlaska dobila je vijest da je njen voljeni izgubio zivot na Dalekom istoku, te je u najljepsem svadbenom ruhu pohitala pred top na tvrdjavi Kastel, koji je svaki dan oznacavao podne, i tako otisla u smrt da bi vecno bila sa svojim voljenim.

Postoji par verzija ove legende, da li je Safikada bila iz turske porodice ili iz banjalucke, da li je vojnik bio austrijski ili turski, da li je uopste stradala od topovske vatre ili je ubijena od strane straze na Kastelu?
To niko zasigurno ne zna, ali cinnjenica da je prica zazivjela do dana danasnjeg ostavila je jednu veliku ljubavnu uspomenu ovom malom gradu na Vrbasu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s